Et tilbakeblikk på Norge - Island

Norge - Island var en av mange godbiter som kunne følges på BBO lørdag. Da det er lange dager for en BBO-operatør har jeg dessverre ikke rukket å publisere mitt referat fra den kampen før nå. Men for oss som er over gjennomsnittet interessert i bridge er det vel enda ikke for seint å se tilbake på noen spill?
Norge stilte med Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen øst-vest i åpent rom, mens Espen Lindqvist og Boye Brogeland satt nord-syd i lukket rom.
Allerede i første spill kunne Norge innkassere 13 IMP etter at islendingene kom i feil utgang. Norge meldte 4 hjerter på 5-4-tilpass med Thor Erik som spillefører. Selv om trumfen satt 4-0 gikk det greit å ta 11 stikk.
Islendingene på sin side kom i stedet i 5 ruter på 5-3-tilpass. Dette skjedde som en konsekvens av at Boye og Espen fikk brukt sitt Yeslek-forsvar etter en sterk kløveråpning. Boye meldte inn 1 ruter som enten viser enseter i hjerter eller toseter med spar og kløver. Espen fulgte opp sandstrøinga med å hoppe til 3 hjerter som ber Boye passe dersom han har hjerter eller ta ut dersom han har svartfargene. De aggressive meldingene gjorde det vanskelig for islendingene å finne hjertertilpassen.

Spillet så slik ut:

Det ble tungt i 5 ruter da Boye fikk ei hjerterstjeling i tillegg til at Espen måtte få to hjerterstikk. Kløveresset måtte også gi stikk. Dermed to beit og elleve IMP til Norge.

Et instruktivt tilleggspoeng er Boyes valg av utspill. Selv om han og Espen bruker norske utspill, det vil si det minste fra femkorts og det nest minste fra firekorts, spilte Boye ut spar 8 fra D8763. Med den unaturlig høye sparen mener Boye å signalisere at han har en renons og ønsker stjeling.

De fire neste spillene var relativt flate med tre utganger og en delkontrakt. Island vant 1 IMP på et av spillene, og dermed var stillinga 11-1 i norsk favør etter fem spill.
I spill 6 hadde dessverre Boye og Espen en meldemisforståelse. En splintermelding ble oppfattet som naturlig, og de ble spillende 3 kløver på 3-1-tilpass med seks beit. Islendingene spilte hjem 4 hjerter på det andre bordet og dermed var lagene likt igjen.
I det syvende spillet stoppet Island i 3 ruter med 11 stikk, mens Thor Erik og Thomas meldte litt friskere og endte i 3 grand. Denne kontrakten hadde islendingene sjansen til å ta flere beit i, men traff virkelig ikke med motspillet.

Her er spillet:

Thor Erik fikk spar dame ut fra syd. Han har fire toppstikk i major. Han har ikke tempo til å sette opp stikk i kløver før motparten får hentet sine sparstikk. Dermed ser det ut som han trenger fem ruterstikk for å kunne vinne kontrakten. Beste sjanse er å ta ruterfinessen. Dessverre er det lite inntak i bordet, men kongen kan sitte singel eller dobbel i nord. Thor Erik spilte på denne sjansen.
Merk at han bruker opp det eneste inntaket i bordet for å ta ruterfinessen. Om ruterkonge sitter tredje i kutt vil han kunne få tre ruterstikk, men kommer seg ikke inn i bordet for å få tatt de to siste ruterstikkene. Om kongen sitter tredje bak vil motspilleren kunne lasjere ruteren en gang slik at spillefører kun får tak i to stikk i farga.
Ikke all verdens stor sjanse for at dette løser seg med fem ruterstikk, men når man vurderer at det er eneste sjansen for hjemgang er det vel verdt å prøve selv om man risikerer å gå et par ekstra beiter om det ikke lykkes?
Som dere ser satt ikke ruteren slik vi håpet, men Thor Erik fikk likevel hjem kontrakten etter at syd noe uforståelig skiftet til kløver inne på ruterkongen. Spillefører fikk beholde det første kløverstikket på nieren. Fortsatt var han ikke hjemme fordi han måtte slippe motspillerne inn to ganger før kløveren var god. I tillegg måtte kløveren sitte jevnt fordelt.
Thor Erik tok for ruteress før ny kløver til dama og kongen fulgte. Motspillerne hadde enda sjansen til å beite, men da måtte nord spille spar på dette tidspunktet. Nå hastet det virkelig! Da han i stedet spilte hjerter kunne Thor Erik spille nok en kløver. Farga satt rundt og det ble tre kløverstikk i tillegg til to stikk i hver av de andre fargene. Dermed ni stikk totalt og vunnet soneutgang. 600 mot 150 ga ti imp til Norge etter dårlig motspill av islendingene.
De to spillene vi har sett på fra kampen Norge – Island inneholder kanskje ikke de mest eksotiske tekniske poengene? Men de viser at det å gjøre minst mulig feil er en svært viktig egenskap når man spiller bridge på toppnivå. Samtidig ser vi at det å sette motparten under press, som Boye og Espen gjorde i det første spillet, også er viktig i jakten på vinstspill.
Kampens åttende spill var en flat 3 kløver. I spill 9 var det litt mer fart i kortene. Thor Erik og Thomas meldte 6 ruter på 6-3-tilpass etter at motstanderne hadde sperremeldt i kløver. Da ruteren satt 4-0 på feil side var kontrakten umulig å vinne. På det andre bordet var islendingene i 6 spar på en 5-2-tilpass med solid fargekvalitet.  Av samme grunn var det tungt i 6 spar også. Der satt i tillegg sparen 5-1 for sikkerhets skyld.
Her er spillet:
Som vi ser er 6 ruter en fair kontrakt. Uten hjerter ut står kontrakten alltid med mindre ruteren sitter 4-0. Med 4-0-sits på riktig side kan det være spill for kontrakten, men nå satt nord bak ruterfarga med to sikre trumfstikk. Med hjerter ut trenger man ruter konge i kutt. Thomas Charlsen gikk tre beit i 6 ruter, mens islendingen på det andre bordet klarte seg med to beit i 6 spar. Tre imp til Island.
Resten av kampen inneholdt stort sett relativt flate spill og småscorer. Norge sanket totalt seks imp på kampens syv siste spill, mens Island i løpet av de samme spillene noterte syv imp. Da alle spillene var sammenlignet endte det hele med 27-24 i norsk favør. Dermed fikk Norge med seg 10,91 vinnerpoeng fra runde 10.

Selv om seieren ble knapp er det alltid bedre å vinne enn å tape. Og det er alltid litt ekstra prestisje i oppgjørene mot vår nordiske naboer.

I lørdagens siste kamp var Italia motstander. Norge fikk en dårlig start og lå under 0-16 etter de tre første spillene. På de neste seks spilte Norge inn 21 IMP uten at Italia tok noen. I andre halvdel av kampen var det en utgangssving til hvert av lagene, mens resten av spillene var relativt flate. Dermed endte kampen 32-30 i norsk favør.

Norge sanket dermed knapt 26 vinnerpoeng lørdag (30 er middels). Dermed falt laget litt tilbake, men er fortsatt for alvor med i kampen om en plassering innenfor topp seks, som gir sikker VM-billett og lagets målsetning.

Norge - Bulgaria åpen klasse

Norge – Bulgaria Åpen klasse (runde 13)

Denne kampen ble overført på BBO, og Thomas Charlsen hadde ikke engang rukket å varme opp stolen før det første problemet kom:

Med ingen i sonen ser du dette meldingsforløpet:

Har du allerede fått en stor scoringssjanse, eller har motparten kanskje et sted å flykte hvis du våger deg frempå med en dobling?

Thomas fant ut at det var for tidlig å foreta seg noe drastisk, så han passet forsiktig og innkasserte 2 bet da hele spillet så slik ut:

Vest tok rimelig nok for E K i spar og ventet så på 2 kløverstikk. +100 og uavgjort spill, men hvis du er grådig nok kan du doble og innkassere 500 ved å skifte til ruter i stikk 2. Som man ser hadde ikke motparten noen bedre kontrakt på 5-trinnet denne gangen.

Men Norge fikk allikevel en flying start da Bulgaria åpnet syltynt ved begge bord på spill 2. Boye og Espen hadde ingen problemer med å stoppe i 4 hjerter etter motpartens åpning, med 11 enkle stikk som resultat. Ved det andre bordet endte N/S derimot opp i 4NT med 2 bet. 13 IMP den rette veien.

Ledelsen hadde økt til 19 da Thomas Charlsen tok opp denne hånden i lukket rom:

Alle I faresonen, og meldingene startet som angitt ovenfor. 2 ruter viste en 3-fargehånd med kort ruter og 11-15 hp. Har du en plan over 4 spar?

Med spill 1 i friskt minne sjanset Thomas på en dobling denne gangen, i håp om at makker skulle skjønne at han var renons i kløver. Det viste seg å være en god avgjørelse:

Thor-Erik Hoftaniska startet med kløver 9, og selv om spillefører la lavt i bordet var han sjanseløs: Vest trumfet og tok for hjerter Ess, som Øst droppet Damen på. Så en liten hjerter til knekten og ny kløverstjeling. +200 til Ø/V som ikke kan klare mer enn 10 stikk i ruterkontrakt.

Ved det andre bordet meldte N/S seg også opp i 4 spar, hvoretter Ø/V noe merkelig stampet i 5 hjerter. Den kontrakten fikk de lov til å spille udoblet, med 3 beter som resultat. +300 til N/S og 11 IMP den rette veien. 30-0 etter 7 spill.

Og det ble til 41-0 da Espen og Boye heiste seg opp i en veldig tynn slem på spill 9: