Ei undervurdert melding?

EM er nå godt i gang. Åpen klasse har unnagjort omtrent to tredjedeler, mens dame- og veteranklassen enda ikke er halvveis. Det norske laget i åpen klasse hadde totalt sett en ganske bra dag, mye takket være en kanonkamp i siste runde mot Sveits hvor nesten alle vinnerpoengene ble norske. Totalt sanket laget snaut 38 vinnerpoeng på tre kamper og ligger på syvendeplass. Om dagens poengsnitt per kamp fortsetter i resten av mesterskapet er det meget realistisk å kvalifisere seg for VM.
Damelaget hadde dessverre en meget tung dag og sanket mindre enn elleve vinnerpoeng i løpet av tre kamper. I skrivende stund ligger de på tolvteplass, og er dessverre et godt stykke unna VM-billett. Heldigvis er det mange kamper igjen og jentene har vist før at de kan reise seg og spille inn mange vinnerpoeng. Det gjelder å ha tro på egne ferdigheter og ta et og et spill. Stå på, jenter!
Veteranlaget tapte stygt mot England i morgenkampen. I kamp to ble det også tap, denne gang mot Tyskland, men laget fikk i alle fall med seg drøyt seks vinnerpoeng fra kampen. Heldigvis ble det storseier mot Belgia i kveldskampen. Laget ligger på 16.plass etter tre av syv spilledager. De har hatt relativt tøff motstand i starten så det vil ikke overraske om de klatrer mange plasser i siste del av mesterskapet. Drømmen om VM lever i beste velgående da det ikke er avskrekkende langt opp. Vi mønstrer et rutinert mannskap som vet at mye avgjøres mot slutten.

Før vi tar kvelden er det verdt å se på et spill fra dagens midtkamp. Du skal få samme meldeprøve som Erik Berg på det åpne laget fikk i kampen mot England. Hva melder du over 1 NT (15-17) med følgende kort?

Du har altså en oversterk grandhånd og var ikke ferdig med å summere honnørpoeng før du hørte din høyre motstander åpne med 1 NT. Han har vist minst 15 hp og selv har du hele 21. Det betyr at det ikke er særlig mer enn 4 hp igjen til de to siste ved bordet. Du har muligheten til å doble for å vise en hånd som er minst like sterk hånd som åpneren. Det har du i aller høyeste grad, så da er vel saken biff?

Nei, vent litt. Før du eventuelt dobler må du ta stilling til hva det er sannsynlig at makker melder. Du vet at han har en tilnærmet blank hånd som gjør at han kan bli fristet til å ta ut i sin lengste farge på 2-trinnet. Er det ønskelig?

Er det nødvendigvis så lukurativt å vinne meldingsforløpet i dette spillet? Når du vet at omtrent alle poengene er fordelt mellom deg og en motstander blir det jo slik at den som blir spillefører må spille alt fra egen hånd. I slike spill kan det ofte være tilfelle at det lønner seg å unngå å få kontrakten. Selv om du har tette kort har du ingen riktig lange farger som genererer mange stikk og dessuten et par hull i både spar og kløver.

Nei, her ønsker vi heller å spille motspill og den beste måten å sikre det på er faktisk å passe selv med over halvparten av honnørpoengene. Motparten er dessuten i sonen. Når vi ikke har tro på at egen side kan vinne utgang er det jo bedre å ta inn sonebeiter i motpartens kontrakt. Så til syvende og sist er ikke hovedpoenget med å passe at man er redd for å gå beit på 2-trinnet, men muligheten for å ta flere sonebeiter i motpartens kontrakt.
Erik valgte å passe, og ikke overraskende gikk det pass rundt. Han spilte ut en hjerterhonnør for å se bordet. Ruterknekten var det eneste honnørpoenget som kom til syne hos blindemann. Erik skiftet til spar i stikk to som gikk til makkers knekt og spilleførers dame. Spillefører gikk på ruteren. Inne på ruter ess godspilte Erik sparen.
Dessverre hadde spillefører såpass lang ruterfarge at det ble bare ei beit etter at Erik fikk to sparstikk og tre hjerterstikk i tillegg til de to minoressene. Denne gang hadde nord-syd 4-4-tilpass i kløver og delkontrakt i kløver med ti stikk er mulig å vinne. Likevel har jeg stor sans for taktikken som ligger bak passen. Neste gang kan det bli både to og tre sonebeit, hvis bare spillefører ikke dukker opp med en tett langfarge.

Hele spillet så slik ut:

Engelskmannen på det andre bordet tenkte på samme måte som Erik og 1 NT  i øst med ei beit ble kopiert der.
Selv om det sto en del stikk nord-syd denne gang takket være tilpassen i kløver vil jeg si at dette spillet viser at pass kan være ei undervurdert melding i bridge.

Helgeness i slemsonen

Monaco startet EM litt under pari, og lå 14.plass etter de åtte første kampene. Med nordmennene Geir Helgemo og Tor Helness på laget er de alltid å regne med i de store mesterskapene. Nå har de fått opp dampen og ligger i skrivende stund som nummer fire.
Jeg fikk gleden av å følge Geir og Tor i kampen mot vertsnasjonen Ungarn mandag ettermiddag (runde 17). I følgende spill, som var kampens åttende, meldte de seg opp i lilleslem i kløver:
 
Det er kun en taper i ruter, men er det nok stikk på 4-4-tilpassen?
Geir fikk trumf ut fra nord som han stakk med kongen i bordet. Deretter fulgte ruter til kongen og esset. Ungareren fortsatte med en ny trumf som Geir vant på hånda. Syd fulgte farge, og dermed var det klart at trumfen satt jevnt fordelt. I stikk fire spilte Geir hjerter til esset og deretter ny hjerter. Kongen kom på fra syd og Geir stjal på hånda. Nå tok han for ruter konge før han spilte spar til kongen i bordet. Nok en hjerter til stjeling med håndas siste trumf. Syd kastet en spar, og dermed var nord markert med femkorts hjerter.
Geir spilte en ruter til stjeling i følgende posisjon. Med trusselkort i alle tre sidefargene var det nå tid for å skvise til seg det tolvte stikket.
 

Nord kastet aktuelt hjerter 8. Da Geir tok ut syds siste trumf ble nord skvist sønder og sammen. Kastet han hjerter dame ville Geir få kontraktsstikket på hjerter knekt. Om han i stedet kvittet seg med sparholdet ville Geirs lille spar på hånda bli godspilt.

Merk at syd må holde ruteren og nord hjerteren. Dermed vil den av de to som har minst firekorts spar bli skvist.

12 stikk og vunnet lilleslem. Spillet gikk ut etter at ungarerne på det andre bordet vant samme kontrakt etter eksakt samme spilleføring.

I en del spill avgjøres mye i meldingene. Om man bare klarer å melde riktig kontrakt kan spilleføringa vise seg å være en formalitet. Allerede i første spill i kampen mellom Monaco og Ungarn dukket det opp et slikt spill. Det luktet slem før vi hadde fått satt oss ordentlig til rette. Dette var en type slem som var enkel å vinne om man bare hadde kontrakten på riktig hånd. Spillet så slik ut:

Som vi ser er det essensielt å ha kontrakten i vest for at hjerter konge skal være beskyttet i utspillet. Både Monaco og Ungarn spilte 6 spar i vest med kløverutspill. Da forsvant bordets to hjertere på ruteren og det ble 13 stikk. Slemspill kan ofte skape sving, men i denne kampen gjorde alle parter jobben sin og slemspillene gikk ut.

Tirsdag

 Alle klasser spiller tre runder i dag og er tidlig ferdig. Det er planlagt felles middag for hele den norske kontingenten tirsdag kveld.

Åpenlaget møter Croatia (BBO), England (BBO) og Sveits. Running score.

Damelaget møter Serbia, Danmark og Frankrike. Running score.

Seniorlaget møter England, Tyskland og Belgia. Running score.

Det har tidvis vært serverproblemer slik at resultater i perioder ikke har vært tilgjengelig.