Hvem går til lagfinalen?

I NM for klubblag har vi kommet frem til sjette og siste utslagsrunde før LAGFINALEN som skal spilles i Stavanger i mai.

I fjorårets finale i Mo vant Sunndalsøra klart, men i årets mesterskap var det slutt for dem i 4.runde da de tapte for Heimdal BK 1 (Austberg, Berg, Grøtheim, Tøndel, Aa og Livgård) som hvis de kommer seg gjennom 6.runde må finne seg i å bli en av de store favorittene i Stavanger. Der blir finalefeltet de syv vinnerne fra de syv sjetterundekampene pluss arrangørens lag (Stavanger BK). Arrangørklubben har mulighet for å få med to lag i finalen da Stavanger BK 1 skal opp mot TopBridge 5 i 6.runde.

Osloklubben TopBrigde har fortsatt med hele tre lag og kan med full uttelling i siste utslagskamp utgjøre nesten halve finalefeltet! Klubben hadde med åtte lag da NM-kampene startet før jul.

Heimdal BK er som alltid blant favorittene i NM for klubblag, og ofte har klubben med flere lag i finalen. I årets sjetterunde har de med to lag, og begge blir blant gullfavorittene hvis de kommer seg til finalen. I mine tips ser du at det tror jeg de gjør, men det som er så morsomt med NM-kampene er at intet er avgjort, og det er jo vinn-eller-forsvinn. Så det skal spilles først!

Et annet favorittlag er som vanlig medaljegrossistene fra Bergen Akademiske BK, men de må først slå ut Nesodden BK.

Mange av kampene ser temmelig åpne ut. Jeg har likevel dristet meg til å tippe hvilke lag som går videre (uthevet skrift) uten å ha særlig tro på at jeg prikker inn syv riktige.

Her har du mine tips, lagene med uthevet skrift går videre...(tror jeg, uten å være overbevist...): 

Heimdal BK 3 - Ringebu /Fåvang BK 2

Heimdal BK 1 - TopBridge BC 4

Sortland BK 2 - Hamar BK 2

Kristiansands BK 2 - TopBridge BC 8

Studentenes BK 1 - Breim BK

Nesodden BK 1 - Bergen Akademiske BK 1

Stavanger BK 1 - TopBridge BC 5

Mer informasjon og resultater om NM for klubblag finner du på NBF sin side under Turneringer.

LEAPING MICHAELS

Over (svake) 2 åpninger eksisterer det en konvensjon som har blitt ganske populær, Leaping Michaels. Det er hopp til firetrinnet for å vise en god hånd med minst 5-5 i den meldte fargen og en major.

For eksempel:

Dette viser altså minst fem ruter og minst fem spar og ei veldig bra hånd.

Det er klart at det må være en veldig sterk to-seter for å kunne melde slik, for nords melding gjør jo at N/S må spille på fire- eller femtrinnet.

Denne konvensjonen kan brukes både over 2 åpning som er vanlig svake-2 og om det er Tartan 2 som viser major pluss en minor og under åpning.

Det er selvsagt mulig å spille overmeldingen 3 hjerter over vests åpning 2 hjerter som Michaels Cuebid på lignende måte som 2 hjerter over motpartens 1 hjerter i åpning. Men over to-åpninger er det antagelig mer hensiktsmessig å bruke overmelding i åpnerens farge som spørsmål om stopper for 3NT. Det er nemlig ekkelt å ha fått utstyrt seg med en meget sterk hånd, typisk med god langfarge i minor (helst gående) på seks eller syv kort. Altså ei hånd alt for sterk til å kunne kun innmelding, og en håndtype hvor det kan bli helt feil å doble fordi makker kanskje hopper til 4 i den ledige majorfargen i den tro at du har tilpasning der. Skjer det må vi flytte til 5 i minorfargen, og så viser det seg kanskje at makkeren har stopper i motpartens farge, og vi skulle ha spilt 3NT.

La oss si du har:Meld 3 hjerter over motpartens 2 hjerter i åpning, spørsmål om hjerterstopper.

Leaping Michaels gjør det behageligere hvis man har fått utlevert en sterk to-seter. Man slipper å melde inn den ene fargen og risikere at makker passer, og så spiller vi kanskje på 5-1 tilpasning mens vi har en fet tilpasning i den andre fargen. Og å doble med slikt er ikke bra, vi får aldri vist kortene senere. La oss si du har:

Meld 4 ruter over motpartens åpning 2 spar.

Over åpning på ett-trinnet har vi «vanlig» Michaels til rådighet - overmelding med 2 i deres åpnngsfarge - og vi kan gjøre det også med veldig sterke hender. Dermed har vi ikke samme behov for Leaping Michaels, og det anbefales å spille hopp til 4 kløver eller ruter over en 1-åpning som naturlig sperremelding. Over åpning med 1 i farge kan vi bruke hopp-overmelding med 3 i åpnerens farge som spørsmål om stopper.

Mange bruker også Leaping Michaels hvis meldingene går 1 hjerter – 2 hjerter eller 1 spar – 2 spar hos motparten før du har fått meldt noe. Det er fordi man på mange måter har det samme meldeproblemet i den situasjonen de gangene man sitter med en slik sterk to-seter.

Hva med "Leaping" over Multi-2 ruter?

Noen bruker hopp til 4 kløver eller 4 ruter som Leaping Michaels også over Multi 2 ruter, og mange definerer den meldingen som minst 5-5 i den fargen man hopper til pluss en av majorfargene. Det kan godt fungere, men det er ganske farlig. For over for eksempel hopp til 4 ruter som ruter pluss en (ukjent) major må man spille med 4 hjerter som pass korriger.


Hvis svareren har de fleste vanlige hender kan dette gå helt greit, men det kan bli kjempetrøbbel om makkeren til Leaping-melderen (syd i eksempelet) har en egen lang og god majorfarge og intet i den andre majoren. Han kan ikke få stoppet for eksempel i 4 hjerter! Den meldingen må jo være pass/korriger, og makkeren vil si 4 spar om han har spar. 

Derfor bør det etter min mening spilles med spesifikk major i Leaping Michaels over Multi. De fleste bruker at hopp til 4 i minor viser den fargen pluss hjerter. Med spar og en minorfarge må man enten melde inn, eller doble, eller passe og håpe at motparten «legger seg» i 2 hjerter. Det skjer ganske ofte. Da kan vi hoppe til 4 i minor i andre melderunde som Leaping Michaels, spar pluss minorfargen. Man kan i alle fall tillate seg å passe i første runde mot Multi som kan innebære en sterk grandhånd da svareren i så fall neppe passer på 2 ruter.

Det er forskjellige meninger om hvordan definere disse meldingene. Det er derfor viktig å diskutere varantene godt med makker. Merk at noen eksperter ikke liker Leaping Michaels i det hele tatt. Jeg tror imidlertid konvensjonen løser noen vanskelige meldesituasjoner med disse håndtypene og at det er nyttig å ha Leaping Michaels på repertoaret. 

Suksess i Moskva for Aa-Livgård

SLAVA Cup i Moskva er en minneturnering for den populære russiske bridgespilleren Slava Grinuk som døde for tyve år siden, bare 29 år gammel.

Årets turnering foregikk over tre dager i helgen, og det deltok 62 par, en rekke av dem sterke, internasjonale par.

To norske par deltok, Christer Kristoffersen-Erik Berg og Allan Livgård-Terje Aa.

Christer og Erik spilte noe over middels og endte som nr. 25. Allan og Terje spilte knallsterkt og hadde god flyt selv om den siste flaksen som kunne bragt dem helt til topps manglet. De ble nr. 2, men det manglet sannelig ikke mye på at de vant turneringen.

Vinnere ble islendingene Jon Baldursson og Sigurbjorn Haraldsson. På 3.plass kom russiske Matushko-Kokhlov.

Livgård forteller om et på alle måter flott organisert arrangement. Det er en hjemmeside for Slava Cup 2019 hvor du finner bulletiner, alle resultater for alle par og annen informasjon. Den finner du her.

Turneringen ble spilt som IMP-par (din score sees mot datumscoren, dvs. gjennomsnittet av scorene fra alle bordene). Poengene som ble vunnet eller tapt i hver kamp ble omgjort til VP. Det var mulig å vinne 60-0 hvis du vant med 30 IMP, men det ble ikke delt ut mer enn 60 VP selv om kampen ble vunnet med mer enn 30. For Livgård-Aa skjedde det to ganger, og de impene som ikke ga uttelling fra de to kampene ville vært kjærkomne i sluttregnskapet om reglene hadde vært annerledes!


Flott innsats av Allan og Terje i SLAVA CUP!

Vi tar med et par norske gladspill fra Moskva:

Det første spillet skjedde i kampen mot det islandske vinnerparet, en kamp det norske paret tapte. Noen få IMP til i den kampen og det ville blitt seier til slutt. Men de vant i alle fall dette spillet som viser hvor viktig det er å kjenne til motparten og deres meldestil.


Livgård fikk bra dreisen på det i 3 grand etter at han hadde åpnet i fjerde hånd med en 14-16(7) grand og Terje sa 3 grand direkte.

At ingen hadde åpnet før han fikk betydning for spilleføringen. Syd spilte ut spar ess og skiftet til hjerter som gikk til damen, kongen og esset. Nå så det ut som om syd hadde nettopp AKJ-femte i spar, og siden det islandske paret med sitt Presisjon-system ofte åpner med 10-11 poeng mente Livgård det var mest sannsynlig syd ikke hadde noen av damene i minorfargene. I tredje stikk spilte han kløver knekt til esset og kløver 9 tilbake i den hensikt å ta finessen over nord. Da damen kom på vant kongen stikket, så kløver 4 til femmeren før ruter knekt fikk seile rundt. Så ruter til esset og kløver 3 til bordets kløver 8 før ruterstikkene ordnet saken. Da den fargen satt 3-3 ble det ni stikk, +600.

Merk at Livgård ikke fikk for den femte kløveren. Men om han tar fem kløverstikk blir det kun åtte stikk (0+1+2+5). Merk også at han måtte spille kløver 9 i fargens andre runde i tilfelle nord hadde kløver dame tredje, slik at han ville sikre seg to inntak til vest for både å ta ruterfinessen og hente ruterstikkene.

Kun seks av de i alt 31 Ø/V-parene vant 3 grand, og nordmennene vant 11 IMP på spillet.

Spiller du med Ekrens 2 ruter?

Den åpningen viser som du antagelig vet begge major og under åpning. Det er en konvensjon som skaper svingspill, på godt og vondt for de som benytter seg av den.

Ekrens 2 ruter oppstod i Norge på 90-tallet, og den offisielle «oppfinneren» er Bjørn Olav Ekren.

Det kan være vanskelig å spille mot Ekrens 2 ruter, og i begynnelsen fikk de som brukte den mange ganske lettkjøpte poeng. Så begynte motstanderne å finne ut hvordan spille mot denne konvensjonen, og da ble det kostbart litt for ofte for 2 ruteråpneren og hans makker. Det er åpenbart at Ekrens har mer for seg i et felt som ikke er så sterkt da man der oftere slipper unna selv om man kunne blitt «korsfestet». Det ble etter hvert til at mange nordmenn sluttet å bruke konvensjonen som likevel hadde fått en viss popularitet internasjonalt. En møter av og til utenlandske par som bruker Ekrens 2 ruter (eller Ekrens 2 hjerter), men ikke så mange norske par.

Her skal du se hvordan Aa-Livgård «henrettet» et russisk par som benytter seg av den opprinnlig norske konvensjon.


Med Aa som vest og Livgård øst åpnet syd med 2 ruter etter pass fra øst i første hånd. Syd viste altså begge major og under åpning. Aa doblet, og det viser for dem normalt minst 3-3 i major og gode kort, eller sterkere kort hvor det ikke behøver å være så mange kort i major.

Nord sa 2 spar, og Allan straffedoblet! Enten ville N/S være på syv-korts spartilpasning med nokså begrensede verdier, eller vest var sterkere. Og det er ikke så sannsynlig N/S har ni trumf til sammen da de som svarer på makkerens Ekrens med mange trumf har en tendens til å sperre med 3 i majorfargen veldig ofte. Så straffedoblingen - om enn noe frisk - har en stor oppside.

Ingen hadde noe å tilføye, og mot 2 spar doblet spilte Livgård ut trumf. Det er veldig ofte riktig i slike tilfeller hvor egen side har majoriteten av honnørpoengene. Hvis spillefører skal kunne få særlig mange stikk må han få utnyttet trumfene til stjelinger, og trumfutspill forhindrer det.

Utspillet gikk til kongen og esset fulgt av liten kløver fra vest til østs tier. Derfra kom nok en trumf, og spillefører tok finessen med tieren (husk øst hadde straffedoblet). Da ramlet taket i hodet på spillefører. Aa tok nå for to store hjerter og ga øst en hjerterstjeling i fargens tredje runde idet spillefører kastet en ruter fra nord. Det hjelper ikke spillefører å stjele med spar 9, for det er ikke noe inntak til syds hånd for å ta ut trumfen. Så om spillefører trumfer med nieren får øst sin hjerterstjeling like etterpå, idet forsvaret kommer inn igjen.

Etter dette fortsatte bare forsvaret med kløver til esset og mer kløver som presset spillefører inn. Han måtte til slutt spille ruteren selv og da ble det to rutertapere også. Idet røyken hadde lagt seg var dette fire doblede bet utenfor sonen, +800 til Norge!

Spillet ga 12 IMP til «the good guys».

Kun noen få Ø/V par hadde funnet 3 grand. I den kontrakten ser det vanskelig ut med spar konge i utspill. Men om kløveren tippes og spilles for fire stikk vil syd få alvorlige problemer i de to siste kløverrundene. Altså kan 3 grand vinnes, men det må gjettes bra. Syd må holde tre hjerter og kan følgelig kaste en. Så må han i fjerde kløverrunde enten gi slipp på en spar eller en ruter. Hvis han kaster ruter kan ruter dame spilles fra vest, og det ruller opp den fargen, knekten faller! Og om syd kaster en spar har han ikke lenger nok motspillstikk til å bete 3 grand. Men spillefører må gjette. Syd kunne jo godt ha utstyrt seg med K-x i ruter i stedet, og dermed ha blanket ruter konge…

Livgård-Aa slapp imidlertid utfordringen med å spille 3 grand som uansett ville gitt halvparten så stor score (+400) om den vinnes, for de fikk lov å spille mot Ekrens 2 ruter!

NM DAMER og NM VETERANER (Lag) m/KORREKSJON

NM for damer og NM for veteraner (lag) ble spilt på Lysaker i helgen. Det deltok 31 lag i dameklassen og 23 lag i veteran.

Norgesmestre for damer ble Lise Blågestad, Gunn Kari Helness, Liv Marit Grude og Ida Wennevold på laget 1 NONE BLONDE. 

Glade gullvinnere: Ida Wennevold, Lise Blågestad, Gunn Kari Helness og Liv Marit Grude

Sølv gikk til ungdomslaget Norge jenter med Agnethe Hansen Kjensli, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Sofie Græsholt Sjødal.


Sølv til ungjentene, men det blir neppe lenge til disse klatrer helt til topps på pallen!

På bronseplassen finner vi Bizz click med Ranja Sivertsvik, Vicky Chediak, Siv Thoresen og Ingunn Uran.


De fire bronsevinnerne og to fornøyde supportere

Hele resultatlisten samt spilldiagrammer, butler og det hele fra dame-NM finner du her.

I veteranklassen ble det favorittseier til landslagsspillerne på HERO PETO, Tor Bakke, Peter Marstrander, Roald og Helge Mæsel.

De vant foran HURRA, Bjørn Fjellstad, Kai Jørstad, Jon Solli Hansen, Erik Dahl og Harald Gjellestad.

Bronseplassen ble besatt av NORD OG SYD med Harald Nordby, Bjørn Sture Valen, Harald Agersen og Per Løwe.


Pallen i veteranenes NM

Hele resultatlisten for veteraner finner du her. 

Vi tar med et par spill fra helgens spilling:

 

Ved det andre bordet spilte vinnerlaget  idameklassen som N/S 2 spar og gikk to sonebet, +200.

Ved det bordet vi ser meldingene fra ble det en brutal henrettelse gjort fra Blågestad-Helness sin side. Helness sin redobling viste kun trekorts hjerter. Da Blågestad i tredje melderunde hadde en god del ekstra for meldingene sine så langt doblet hun, ikke straff, men det viser verdier nok til at Helness passet ut 2 spar doblet. Motspillet startet veldig bra: kløver ess kom i utspill, svakhet fra vest, og øst skiftet til spar knekt. Spillefører lasjerte, og øst fortsatte med spar 9 som spillefører dekket med tieren og vest med damen. Nå kunne faktisk vest ha presset ut spar ess (gjenværende A-3) ved å spille spar konge og dermed dra med seg nord siste spar. I så fall kunne vest senere ha tatt ut syds siste spar (treeren) med sin egen femmer, men jeg tror de ville fått samme antall bet som da vest i stedet for å ta ut trumfen skiftet til hjerter ess og hjerter knekt som syd trumfet. Spillefører hadde ingen sjangs. Hun forsøkte liten ruter som vest vant med knekten og spilte trumf til esset mens øst kastet en kløver. Så ruter ess og mer ruter. Vest vant med kongen, og forsvaret tok resten med to hjerterstikk til, vest kunne kastet en kløver på den siste, og kløver konge og trumf konge til slutt (eller trumfkongen først som øst kaster kløver knekt på og øst har resten!). Dette blodbadet endte med fem doblede i sonen, +1400 til vinnerlaget! Spillet ga 15 deilige IMP på veien mot gullmedalje. 

KORREKSJON:

Her et spill fra kampen mellom vinnerlaget og de unge spillerne som vant sølv.

Det som ble skrevet der er ikke riktig. Historien om spillet som blir fortalt her skjedde ikke i vinnernes kamp mot Norge jenter, laget som ble nr. 2, men mot Norge jenter ++. Det var også et lag bestående av to unge jente/dame-spillere i den fine gruppen med lovende spillere sammen med to mødre. Norge jenter ++ endte omtrent på middels til slutt. Kampen mellom 1 NONE BLONDE og toerne Norge jenter endte i favør av ungdomslaget som slo vinnerlaget med 4 IMP i det innbyrdes oppgjøret (runde 6). 

Hvilken kontrakt ville du helst vært i med dette?

Det er sannelig ikke langt i fra en storeslem det her. I 7 spar må trumfen ordne seg, dvs. sparen må sitte 3-3, knekten dobbel hvis det sitter 4-2, og en liten tilleggsjanse for knekten singel. Det er nok litt for dårlig sjanse for storeslem, men 6 spar er en glimrende slem. 

Hva med kløverkontrakt?

Det er ypperlig i kløverkontrakt om det ikke kommer spar ut! Hvis det gjør det er selv 6 kløver i fare da man får ikke tatt ut trumfen først og så utnyttet sparfargen.

Uten sparutspill er det bra sjanse for 7 kløver. At kløver sitter 3-3 eller 4-2 er en meget god sjanse, og da er det tolv toppstikk med bra muligheter for det trettende. Da avhenger en eventuell storeslem i kløver av at enten sparfargen går, eller at ruter dame sitter dobbel, for ruter A-K tas før sparen forsøkes. Ruter dame dobbel vil gi det trettende stikket selv med kun tre sparstikk. Det er dessuten visse skvissjanser i 7 kløver, spesielt om ikke hjerter kommer ut (det bryter forbindelsen i den fargen).

Alt i alt er det nok uansett litt for liten sjanse for tretten stikk til at storeslem skal meldes, men for all del, en hardmeldt sjuer er ikke å forakte om den fyker hjem! Ungdommene (Norge Jenter++) stoppet fornuftig nok i lilleslem (6 kløver). Vinnerlagets Ø/V meldte 7 kløver. Da sparfargen ikke satt snilt ble det bet. Dermed vant Norge jenter ++ 14 IMP på spillet, men 1 NONE BLONDE vant kampen med 10 IMP. 

Veteranene spilte samme spill som i dameklassen. På dette siste slemspillet fant Bakke.Marstrander den beste lilleslemmen, 6 grand. I grandkontrakt sliper du problemet som du kan få i 6 kløver om det kommer spar ut fra nord og sparen sitter skjevt. Vinnerlaget vant spillet da motstanderlaget stoppet i utgang.

Seks par (av 54) gikk bet i storslem, og det enste paret som vant storeslem var sør-trønderne Per Mælen og Trond Stafne (+1440 i 7 kløver). 

 

Brenne-Frøland vant på Byneset

På Byneset litt utenfor Trondheim vant superveteran Einar Asbjørn Brenne sammen med Lars Frøland (Heimdal BK) i helgen. De vant med 2,5% margin foran Petter Tøndel-Glenn Grøtheim (Heimdal BK) med Villiam Ovesen-Per Erik Austberg på 3.plass. Det deltok 27 par.

Hele resultatlisten og spilldiagrammer osv. finner du her.

4-4 tilpass, eller 5-3 (5-4)?

Selv har jeg ofte sagt at det er litt overvurdert, eller kall det oppskrytt det der med at det lønner seg å spille på 4-4 tilpasning fremfor 5-3 tilpasning. Kortene og fordelingen må være på en bestemt måte for at det skal være en fordel, slik at fem-kortsfargen gir avkast for tapere i en av de andre to fargene. Det som taler imot dette er at det ofte kan være større fare for å miste kontrollen hvis det er skjev sits i trumf hvis man spiller med 4-4 i trumf enn når man har fem kort på den ene siden.

På Byneset kom imidlertid et godt eksempel på hvor vakkert kortene kan være fordelt slik at 4-4 tilpasningen gir ett stikk mer, og der var det 4-4 i en farge (hjerter), og 5-4 i en annen (spar)!


Dette er en relativt enkel lilleslem å melde og vinne i hvilken som helst majorfarge, men de aller fleste havner i sparkontrakt med ni trumf til sammen. Å melde storeslem er litt vel hardt, og i sparkontrakt blir det bet om man ambisiøst går på til syv-trinnet. Men 7 hjerter står faktisk så lenge hjerterfargen er uten taper, i 7 spar blir det bet!

I hjerterkontrakt: Ruter knekt trumfes hos syd, trumfen tas ut og fem runder spar gir avkast for en kløver. Nords hånd blir god som gull, tretten stikk.

I sparkontrakt er det kun tolv stikk. Sjansen for tretten stikk er kløver dame dobbel, og slik  satt det som du ser ikke. Riktignok kan det se ut som en skvis i ruter og kløver mot vest, men ruter konge i utspill (naturlig) bryter forbindelsen for den skvisen (bare prøv selv). Uten ruter ut kan vest ganske enkelt skvise vest ved å ta noen majorstikk (ut med trumfen), ta for A-K i kløver før resten av majorstikkene. Før den femte sparen som tas til slutt blir det da tre kort igjen. Så spilles den siste sparen, og hos nord ligger A-J i ruter og kløver knekt. Vest må kaste kløver dame eller kaste en ruter fra K-Q dobbel!

Dette dreide seg om parturnering, og da er ett eventuelt overstikk viktig. Kun ett par var i utgang, men de fikk et par poeng likevel for det da ett par var i 7 grand og gikk bet etter ruter konge i utspill. Uten det utspillet kunne 7 grand blitt vunnet ved hjelp av den nevnte skvisen.

Ett par var i 6 grand og snek seg mellom dem som spilte lilleslem i major med tolv og tretten stikk. Pluss 990 (6NT, 12) ga 75%, 6 spar med 12 (+980) ga strø under middels.

Det var tre par som delte toppen for +1010, lilleslem i major med tretten stikk. To av dem spilte 6 spar. De fikk begge ruter konge ut, og da fungerer som sagt ikke skvisen. Men vest må ha blitt pølseskviset. Idet ruter ess i førset stikk og alle stikkene i majorfargene var spilt satt syd kun med A-K-8 i kløver. Vest visste ikke syds fordeling (burde fått hjelp fra makkeren sin sine fordelingskast?), og vest måtte velge om han skulle holde ruter dame og to kløver, eller kaste ruter dame som ville vært riktig i dette tilfellet. Han skulle ha riktignok ha tviholdt på ruter dame og gått ned på to kløver om syd satt med 2-2 i minor, men slik det var kunne vest trygt kaste ruter dame for å holde kløveren, det er jo ikke lenger noe inntak til den ruterknekten der borte . Uten å ha fått det bekreftet tror jeg det er sikkert at begge som vant 6 spar med tretten fikk tre kløverstikk til slutt.

Ett par var i den teoretisk sett beste kontrakten (i alle fall den kontrakten som gir flest stikk her), og det var Kjell-Ove Helmersen-Øystein Olsen som noterte +1010 i 6 hjerter med tretten stikk, uten noen dramatikk i spilleføringen/motspillet.

Fint tempospill

I hvilken rekkefølge kortene spilles har ofte avgjørende betydning. Her skal du få se et fint tempospill fra en lagturnering.

Her i New Zealand ble en av årets tre store lagturneringer spilt i helgen. Vi har her i landet North Island Teams, South Island Teams og NZ-Teams (spille under bridgefestivalen) som alle regnes som nasjonale lagmesterskap, men vi ikke har noe seriemesterskap som i Norge.

I helgen kom mot slutten et instruktivt spill som hadde å gjøre med å velge riktig utgangskontrakt, men deretter også om å finne den riktige spilleplanen og rekkefølgen kortene spilles i hvis den beste utgangen finnes. Den beste planen øker veldig sjansene for å vinne utgangen.Hvis du melder slik unngås 3 grand som ikke kan vinnes om forsvaret i tide får fatt i kløverstikkene sine. Og de gjør de trolig med det samme, etter kløverutspill blir det to bet i 3 NT i løpet av noen få sekunder.

4 hjerter har mye bedre sjanser, og syd bør ser det, i alle fall etter disse meldingene. Nords 3 hjerter i tredje melderunde er veldig beskrivende, han må ha akkurat noe sånt som dette.

Det forstår imidlertid også motparten, og vest spiller ut trumf siden han vet det kommer kortfarge i kløver og tre trumf hos blindemann.

Hvordan spiller du?

Du har fortsatt tid til å få en kløverstjeling, men om du stikker trumfutspillet og spiller kløver kommer garantert nok en trumf fra forsvaret. Hvis du da stjeler en kløver er det ikke flere trumf igjen hos blindemann, og idet forsvaret kommer inn igjen i spar kan de forsyne seg med to kløverstikk. Det blir en bet med tre kløvertapere og en i spar.

Nei, her må det spilles spar med det samme, i andre stikk.

Du vinner med hjerter dame og spiller spar konge som blir stukket av vests ess. Vest fortsetter med trumf.

Hva nå?

Du har ni sikre stikk (3+4+2+0). Hva må til for å vinne ti stikk?

Husk at du ikke ser sitsen hos motparten når du sitter ved bordet og spiller. Hvis hjerteren sitter 3-3 kan du få trumfet en ruter på hånden etter å ha trumfet ut og har da en sjanse at ruteren sitter 3-3.

Men det er en bedre plan. Idet vest forsetter med den andre trumfen sin vinnes med knekten. Så skal du spille liten ruter fra nord! Det øker betraktelig sjansene dine for å vinne ti stikk. Forsvaret vinner og spiller trolig nok en trumf. Idet trumffargen viser seg å sitte 3-3 har du pga. at du ga bort ett ruterstikk fortsatt muligheten for at ruteren ikke sitter verre enn 4-2, en veldig god mulighet. For nå som du allerede har gitt vekk ett stikk i ruter kan du trumfe en ruter med den siste trumfen din, og den femte ruteren blir god - det tiende stikket. Etter dette står bordet unntatt den ene kløveren, men det blir kun forsvarets tredje stikk. De vinner altså ett stikk i fargene spar, kløver og ruter(!). Og skulle trumfen sitte 4-2 har du pga. at du spilte liten ruter fra bordet i fjerde stikk fortsatt en sjanse, ruteren kan sitte 3-3 etter at du har tatt ut fire runder trumf (hvis trumfen altså satt 4-2).

Alt i alt et fint tempospill som dessverre mange av dem som var i 4 hjerter overså, og enda mer dessverre, de vant sin kontrakt likevel fordi både ruteren og hjerteren satt 3-3! De spilte som beskrevet, men ga ikke bort det ruterstikket tidlig som må gis bort for å vinne med ruter 4-2. Tre spilleførere vant faktisk elleve stikk i 4 hjerter, men de ville alle gått bet i 4 hjerter om ruteren hadde vært fordelt 4-2 som i mitt diagram. De ville også gått bet om trumfen satt 4-2, selv om ruteren satt 3-3.

 

Gull til SVERIGE i mix-EM for lag!

Det ble en brukbar avslutning for det norske laget med to seiere i de to siste kampene. Da slo de Tyskland som ble nr. 11 til slutt, og i siste kamp vant det norske laget mot Danmark som likevel hadde god klaring i forhold å havne på den nitriste 9.plassen (ingen VM billett).

Danskene ble nr. 6. Kun et stortap mot Norge kunne ødelagt for VM-turen deres, og da måtte alt gått mot dem i de andre kampene også.

Dermed blir Danmark med i VM i september, og det blir selvsagt også Sverige som vant gull i Lisboa! Og det gjorde svenskene på en overbevisende måte da de var mer enn 28 VP foran toerne, Latvia. På bronseplassen kom Frankrike.

På det svenske gull-laget spilte Sanna Clementsson, Simon Ekenberg, Ida Grønkvist og Mikael Grønkvist.

For Norge ble det en noe skuffende 16.plass til slutt. Forventningene var å være med i kampen om VM-billetter, og laget var i første tredel av mesterskapet klart inne på topp-8. I den neste perioden hadde de fortsatt god kontakt med de beste. Ikke før i siste tredel av mesterskapet mistet det norske laget den kontakten, og et par store nederlag (mot Italia og Polen) gjorde at det ble for langt frem.

Det norske laget vi stilte med i Lisboa har åpenbart potensiale til å komme høyere enn de gjorde i et slikt mesterskap. Mange gode kamper mot topplag viser det, for eksempel seieren mot Danmark til slutt, et ganske knepent tap mot gullvinnerne Sverige og seier mot Frankrike som vant bronse. Det norske laget slo også England som kvalifiserte seg til VM (nr.5).

Mot Danmark var det ikke så mye som skulle til før det hadde blitt en større seier. Norge vant med de interessante seierssifrene 18-14, ganske treffende mot akkurat den nasjonen, mer som en overskrift i historieboka.


Norge Danmark 18-14

Det kom en 11-imper ut der et nokså tilfeldig utspill gjorde det mye verre for den norske spilleføreren enn ved det andre bordet var kjærkommen for danskene.

Før det hadde Bakke-Harding fått til en liten henrettelse i dette spillet mot det normalt bunnsolide og meget erfarne ekteparet Schaltz:

Ikke alle N/S-parene var i utgang med dette, men det er ganske enkelt å vinne 3 grand, spesielt med den snille kløversitsen. Det ble både ett og to overstikk flere steder.

Danskene spilte som N/S 3 grand med elleve stikk, +460, normalt et spill de ikke kan tape.

Marianne Harding (syd) åpnet med 1NT (!) som for dem viser 8-12 i disse soneforholdene. Etter det ville de norske paret helt sikkert kommet seg i utgang, men da Peter Schaltz (vest) doblet var ikke Bakke-Harding nådige. Christian Bakke (nord) redoblet (sterk), og Dorthe Schaltz (øst) sa 2 hjerter som Marianne doblet før det gikk pass rundt. En tvilsom dobling av Peter kan man si, men han har rett i at det er farlig å være passiv mot 8-12 granden også. Så her fikk Bakke-Harding brukt noe av min-grandens fordeler da å spille motspill mot 2 hjerter doblet var fine greier. 

Der er det umulig å unngå to bet (+500), men motspillet må ha vært godt og det endte med tre doblet, Norge +800.

Spillet ga 8 IMP til Norge. Men det var til å leve med for danskene, og de blir å finne i VM i Kina.

Det gjør ikke Norge, men selv om vårt sluttresultat var under forventningene var mesterskapet en erfaring for spillere som kommer til å få nye sjanser i årene som kommer.

Det var litt vanskeligere enn vanlig å komme i kontakt med de norske spillerne akkurat nå i skrivende stund, men jeg fikk likevel en kort kommentar fra Christian Bakke kort tid etter siste kamp: "Laget er ved godt mot, selv om vi selvsagt ikke er fornøyde med resultatet." 

Det gjenstår bare å si gratulerer til Sverige med gull, og lykke til i VM til våre to naboland.

EM MIX LAG: tre norske tap, en seier

På spilledagen det absolutt MÅTTE bli en solid poengfangst for Norge om de skulle kunne henge med i kampen om en topp-8 plassering (VM billett) i EM for mix-lag ble det dessverre tre tap. Ikke store tap riktignok, men selv om det ble en fin seier over Serbia (15,58-4,42VP) og kun litt under middels på dagen ble laget værende på 16.plassen de hadde i går kveld. Dermed er det over 40VP opp til 8.plassen, og det er nok for mye. Selv om det kanskje er teori for å klare enn sånn enorm klatring på listen er antagelig håpet ute. Kanskje med full pott, 80 VP i de fire siste kampene...?

Vel, vi håper uansett på en god avslutning og at laget klatrer noen plasser på resultatlisten.

Sverige leder fortsatt, og Danmark klatret to plasser til 4.plass før den siste spilledagen i Lisboa.

Mot Serbia hadde begge de to norske parene god liste, og ved Odin Svendsen og Maja Rom Anjers bord ble det noen skikkelige gladscorer.

Mot Bakke-Harding spilte øst 4 spar. Da syd spilte ut ruter som rullet opp den fargen for spillefører (noe må man spille ut...) hadde spillefører en veldig bra sjanse og kunne faktisk ha safet inn kontrakten. Men han gikk bet, +50 til Norge.

Ved det andre bordet åpnet Odin (øst) med 1 spar, og da de spiller med to-over-en som utgangskrav valgte vest å svare 1NT med kort mange ville sagt 2 kløver med uansett. Øst kom tilbake med 4 spar som syd doblet! Det ser kanskje litt merkelig ut om man bare ser resultatet at det norske paret spiller kløverkontrakt med syv trumf til sammen når de har omtrent samme trumfbeholdning i en majorfarge, men vest trodde nok det kunne se verre ut i sparkontrakt og sa 5 kløver som også ble doblet.

4 spar doblet går som regel bet selv om ett par i salen noterte +590 og ett par +420. De fleste andre stedene var det utganger i spar med bet. 

I 5 kløver doblet, derimot, var det bare to kløvertapere og en potensiell rutertaper. Hjertertaperen kastes på spar ess. Hvis spillefører må spille ruteren selv er det mulig å løse den med en vridd finesse; ruter knekt fra vest som enten får seile i fargens første runde, eller om nord dekker tas finessen på tilbakeveien med nieren! 

Maja slapp imidlertid å finne ruteren da nord valgte å spille ut ruter 2. Da var det kun to trumftapere, og +550 sammen med +50 ved det andre bordet var verd 12 IMP for det norske laget.

Noen få spill senere følte sikkert Odin Svendsen et øyeblikk at han hadde avtalt feil system mot motpartens grand, men det han og Maja spiller med fungerte veldig godt slik det utviklet seg.

 

Ved det ene bordet spilte Serbias Ø/V 3 hjerter med ni stikk.

Odin som altså satt øst hørte pass-pass før nord åpnet med 1 grand. Det norske paret bruker ikke dobler som sterkt, og da føles det ikke så greit å plukke opp 19 balanserte! Men det er ikke alltid systemet passer med kortene man får utlevert, og da må det gjøres det beste ut av det. 

Øst doblet som viste spar og en annen farge. Det er sjelden det er meldt med denne håndtypen vil jeg påstå.

Syd passet, og vest sa 2 kløver som pass/korriger. Etter pass fra nord sa øst 2 hjerter. Syd ville være med og meldte 2 grand - begge minor. Da meldte Maja 3 hjerter, og nå syntes nord det fikk være nok: dobler!

I den kontrakten er det kun to kløvertapere utenom trumfen som jo sitter nokså ubehagelig. Det er likevel ganske greit å få tak i ni stikk, men da Odin fikk timet det veldig bra fikk han "saget" opp nords trumfbeholding slik at det ble kun en trumftaper. Ett deilig doblet overstikk ble notert, +930. Det var sammen med resultatet ved det andre bordet verd 13 IMP for Norge!

   

EM MIX LAG: Vanskelig oppgave for Norge

Tirsdag ble en dårlig dag for det norske laget i mix-EM for lag i Lisboa. Det startet bra med en fin seier (15.15 - 4,85 VP) mot England, men fortsettelsen ble tre klare tap. Det var et tøft program for Norge denne dagen med fire sterke motstandere. Med kun 24VP på fire kamper (40 er middels) falt laget på listen og ligger før de to siste spilledagene på 16.plass.

Avstanden opp til topp-8 (VM-plass) er 29VP. Det er mye, men langt i fra umulig med en knallspurt. Om ikke programmet som gjenstår er lett så er det i alle fall mer overkommelig enn tirsdag. Norge skal møte tre lag som ligger klart svakere plasssert, fire lag som ligger plassert omtrent som Norge, og kun ett lag som ligger på topp 10 (Danmark). Vi krysser fingre og håper på storspilling onsdag og torsdag!

Sverige har tatt ledelsen i mesterskapet. Danmark ligger på 6.plass.

Det var lyspunkter også tirsdag for de norske spillerne, spesielt i morgenkampen mot England. Her skal du se hvordan Christian Bakke-Marianne Harding fikk tak i 12 IMP, godt assistert av Odin Svendsen som fant beste utspill ved det andre bordet.

Marianne (øst) hørte nord åpne med 2 hjerter i 3.hånd, og det viste 8-11 hp med sekskorts farge. Marianne doblet, syd sa pass, og Christian meldte 2 spar. Da sa simpelthen øst 4 spar, en bra sats da det skal veldig lite til hos vest for at det står. Syd trodde ikke på denne kontrakten og doblet. Kontrakten er jo enkelt bet med ett hjerterstikk og tre trumftapere, men nord visste ikke hva som var riktig utspill. Han prøvde liten ruter. Da hadde Bakke fått den lillefingeren som gjorde at han kunne ta hele hånda; han tok ruterfinessen med knekten. Så to store ruter med avkast av to hjerter fra hånden. En hjerter ble stjålet, så kløver til øst og mer hjerter. Syd var sjanseløs og kunne ikke få mer enn de tre trumfstikkene. Han trumfet høyt og spilte trumf, men da var det bare å spille ruter. Selv om syd da kunne trumfe ble ruterkvisten godspilt i det stikket, og det var ti stikk, +590.

Ved det andre bordet tok Svendsen for hjerter ess med det samme mot 4 spar udoblet. Det var ikke mulig å unngå tre trumftapere, en bet og +50 til Norge. Spillet ga det norske laget 12 IMP.

Mer slikt i morgen gutter og jenter!    

EM MIX LAG, mandag: Jevne kamper for Norge

I runde 14-17 under EM for mix-lag i Lisboa ble tre av fire kamper vunnet for Norge, men ingen av dem med store sifre.

Det ble et knepent tap mot Belgia. Med litt over middels (2,72VP) på dagen ble Norge liggende på 12.plassen de hadde søndag kveld, men det er fortsatt overkommelig margin til topp-8 som er hovedmålet, en plassering som gir plass i VM i september.

Det var vel på forhånd grunn til å håpe poengfangsten denne dagen ville bli litt større da lagene Norge møtte alle ligger bak oss på tabellen så langt (Estland, Belgia, Irland og Finland). Men det er ikke så lett, lagene er ganske jevngode og det er relativt korte kamper (12 spill).

I morgen tirsdag er det et på papiret tøffere program for det norske laget med bla. lederlaget Polen i kveldskampen. Men de norske spillerne er gode og har vist de kan ta poeng fra hvem som helst, så med en rimelig uttelling i morgen er det gode muligheter før de to siste spilledagene. Mesterskapet avsluttes torsdag.

Danmark ledet etter søndagens spilling, men to ganske store tap førte dem nedover tabellen. Etter 17 kamper av i alt 29 ligger danskene på 6.plass.

Sverige holder i øyeblikket 2.plassen bak Polen, mens Finland ligger som nr. 23 av de 30 lagene.

Alle resultater, bulletiner osv. finner du her.

I et par av spillene fra søndagens spilling viser resultatene litt mystisk slembidding av det norske laget. Jeg understreker at jeg ikke har vært i kontakt med noen av spillerne, så detaljene og en forklaring har jeg foreløpig ikke. Men det var bla. to nokså ambisiøse storeslemmer som ble meldt av Norge, og de gikk totalt mot hverandre da den ene ble vunnet, den andre gikk bet. Den som gikk bet hadde teoretiske sjanser, men selv om kortene var gode og satt bra mot hverandre ble det en bet da sparfargen ikke satt jevnt (3-3). Så det ble et dyrt tapsspill. Den andre 7 granden hadde i teorien ingen sjanse, men føk hjem selv om vårt par manglet spar ess! Det var tretten stikk utenom sparefargen, og da spar ut ikke ble funnet ble det et heldig pluss-spill.

Litt uryddig bridge, kanskje, men vi skal komme tilbake med de fine og gode spillene etter hvert. Kanskje kommer Norge på BBO i mogen, kveldskampen mot Polen ser interessant uti.

I kampen mot Finland hadde Norge grepet på det og vant hele syv av de første tolv spillene. Dog var det ingen store gevinstspill, men en fin ledelse. I det siste spillet ble det imidlertid 10 IMP ut, noe som førte til at seieren ble på kun 4 IMP.

I det spillet fikk vest et motspillsproblem:

Nord har vist lang og god spar (trolig syv-åtte kort) og spiller 4 spar. Makker på østs plass spiller ut ruter 5 (norske). Du vinner med esset og damen faller fra nord. Hva gjør du nå?

Den eneste lille ruteren du ikke ser er fireren. Enten har makker den, i så fall har spillefører dobbelton og det må være K-Q, eller Q-x, og er det damen dobbel har jo makker ruter konge. Makker kan ikke ha fem ruter da han ville ha spilt ut fireren. Kanskje skal vi ta ett stikk til i ruter? Det er vel ikke helt unaturlig å tenke på å spille tilbake ruter, men det kan fort være veldig feil selv om det kan se ut som vi har bra kontroll med hjerter konge bak bordets (syds) hjerter. Og slik det var burde antagelig vest se for seg at annet faremoment her:

Vest må for å bete 4 spar etter dette utspillet sikre de to motspillstikkene i kløver. I etterpåklokskapens lys er antagelig riktig å denge ned kløver ess for å se om makker legger styrke. Gjøres det tar Ø/V de to stikkene i den fargen og får beten senere for trumfdamen.

Med ruter tilbake (eller trumf) blir det ti stikk. Spillefører får kastet en kløvertaper på ruter knekt og taper kun ett stikk i hver av fargene spar, ruter og kløver.

Finland noterte +420. Ved det andre bordet kom hjerter 3 i utspill. Da er uansett spillefører ferdig siden det ikke lenger er noe inntak til ruter knekt så motspillstikkene kommer til Ø/V i tidens fylde selv om ikke de blir tatt med det samme.

Spillet ga altså 10 IMP til Finland, en litt sur avslutning på kampen. Seks av 30 lag noterte utgang her, resten gikk bet i 4 spar unntatt to par som gikk to bet i 5 spar.

Vi ser med spenning frem mot fortsettelsen og har tro på at Norge vil klare en topp-8 plassering. Derfor blir det sikkert sjanser for å fortelle noen riktige gladspill her i bloggen de nærmeste dagene.

Brutalt finaletap i Australia

Mens vi venter spent på fortsettelsen i EM for MIX-Lag i Lisboa tar vi med en rapport til i tillegg til den fra London tidligere i dag, nå fra avslutningen av Gold Coast Congress i Australia. 

I EM Mix vil turneringen være halvspilt midt på dagen mandag. De norske laget ligger i en grei posisjon. Du kan følge turneringen på BBO, spillestart er kl. 11 norsk tid (kl. 10 portugisisk tid). Mesterskapssiden finner du her.

I Gold Coast i forrige uke ble det åtte dager med intens bridge. Hovedturnerneringen som går til slutt er lagturneringen som pågår over fem dager. Mitt lag var blant favorittene, men i kvalifiseringen var det litt berg og dalbane. Etter en svak start kom en meget lang, bra periode, og da det var igjen kun to av tolv kamper ledet vi og trodde det skulle kunne bli første- eller andreplass som gir en klar fordel før sluttspillet for seks lag. Det er fordi de to beste i kvaliken går direkte til semifinalen og slipper å spille fra klokken 9 i kvartfinalen om morgenen fredag (nr. 3-6 spiller om å møte nr. 1 og 2 i semifinalen). Så tapte vi begge de to siste kvalik-kampene og ble nr. 5. Dermed måtte vi ut i kvartfinale. Men både den og den påfølgende semifinalen gikk greit og vi skulle møte lag Milne i finalen, et lag som bare så såvidt kom seg videre fra kvaliken som sjette beste lag. Hadde de tapt 2 IMP til  i siste kamp ville laget som til slutt vant turneringen vært slått ut! .

Etter den lille biten med flaks så de seg aldri tilbake. Finalen ble en brutal opplevelse for mitt lag. Ingen på vårt lag spilte godt, men det gjorde sannelig motparten. Laget som består av ganske unge spillere var fullstendig overlegne og spilte med en enorm selvtillit godt hjulpet av at vi tråkket feil både her og der.

Vinnerlaget bestod av Elena Moskovsky, Nabil Edggton, Andy Hung, Shane Harrison (alle Australia) samt James Coutts og Liam Milne, de to sistnevnte fra New Zealand, men begge er nå bosatt i Australia.

Nabil Edggton har til tross for ung alder (jeg tror ikke han har fylt 30 år) vært en toppspiller i mange år. I september skal han representere Australia i Bermuda Bowl. Mange norske spillere som deltar internasjonal kjenner både han og et par av de andre på vinnerlaget i helgen. Bl.a. var Fredrik Helness og Martin Andresen var på lag med Nabil i Cavendish.


Nabil Edggton - en farlig mann å møte ved bridgebordet

På lørdag spilte han drepende godt og tok vare på alle de sjansene vi ga han. Her er et eksempel hvor jeg skulle velge et utspill i det første settet hvor vi faktisk hadde ledelsen 15-1 etter tre spill, men etter det tok de fullstendig over og vant kampen soleklart.

Jeg åpnet med 1 kløver og hørte dobler fra venstre, 1 hjerter fra makker og 3 spar fra Nabil til høyre. Den ble løftet til 4 spar etter pass fra meg, og jeg skulle spille ut fra dette:


Forslag?

Ruterutspill er en mulighet, men det kan også ødelegge en honnør, eller en fargekombinasjon hos makker.

Trumf eller kløver kommer ikke på tale, men hjerter ut er vel ofte greit?

Om makker har en honnør i fargen han meldte er det fint, og om ess-dame kommer hos blindemann som jo hadde doblet opplysende gir ikke hjerterutspill bort noe.

Det ble til at jeg spilte ut hjerter knekt.

Slik så hele spillet ut:


Hjerter knekt i utspill fikk løpe til damen. Nabil spilte ruter til esset (syd la damen) og tok sparfinessen. Neste hjerter ble tatt med esset, så spar til esset. Syd påspill av ruter dame hadde fortalt hva han hadde, men også fortalt det til spillefører. Idet han kom inn igjen spilte han kløver til nieren som holdt, så ble den siste trumfen tatt ut, og det stikket bragte han over til hånden igjen. Nok en kløver ble spilt og det var ingenting forsvaret kunne gjøre.

Ved det andre bordet ble det naturlig nok spilt delkontrakt i spar – stort tapsspill for oss, selvfølgelig.

I et annet spill i første sett var jeg for tam, selv om det som ble gjort i teorien var riktig.

Bridge er sånn av og til, det som viser seg å være det riktige når man etterpå ser alle kortene er likevel ikke riktig i praksis, fordi mer aggressivitet ofte fører til at motparten tråkker feil.

Her er de fine kortene jeg hadde fått utlevert:Etter å ha åpnet 1 kløver med dette gikk det 1 hjerter fra venstre, 1 spar fra makker og 2 grand fra høyre. 2 grand ble forklart som firekorts hjerterstøtte og en hyggelig hånd, normalt med rundt 10 poeng.

La oss si du sier 3 ruter, en kraftig reversmelding siden det er på tre-trinnet etter kun en-over-en fra makker. Det går 4 hjerter fra venstre, pass fra makker og nestemann. Din tur, melder du igjen?

Det er sannelig fristende å melde, men behøver det være riktig i ugunstig sone?

Makker kunne ha meldt over 4 spar og ville nok gjort det om vi kan vinne 5 i minor. Og om han ikke har særlig med tilpasning kan det godt være 500 i bet hvis vi melder mer når. Og det kanskje mot 4 hjerter som viser seg å ikke stå, for du har tross alt singelton spar og kan kanskje få en stjeling til og med.

Vel, nå driver jeg bare og argumenterer for det jeg gjorde da jeg passet ut 4 hjerter. Antagelig ville de fleste ha meldt en gang til. Men slik det så ut skulle vi faktisk ikke melde på fem-trinnet – men altså kun i teorien – da hele spillet så slik ut:


I 4 hjerter er det en bet om syd spiller ut kløver til esset, spar gjennom til syd som tar to stikk der og spiller en tredje spar.

Nords hjerter 7 (!) sikrer forsvaret betestikket da blindemanns nest største hjerter er så liten. Stjeles det lavt hos blindemann vinner hjerter 7 stikk, og stjeles det med esset blir det stikk for syds hjerter dame.

Men makker spilte etter disse meldingene ikke unaturlig ut ruter 9. Da var det ti toppstikk og +420 til motparten.

Hva ville skjedd om jeg hadde meldt en gang til?

Vel, det vet vi ikke. Men om vi blir spillende i 5 kløver, kanskje doblet, kan de hente +500 ved å spille ruter ut til esset, ta en ruterstjeling, spille hjerter til vest før det derfra kommer enda en ruter som forfremmer trumfkongen til det fjerde motspillstikket.

Men dette er bare teori!

Ved det andre bordet meldte N/S 5 kløver og mine lagkamerater stampet i 5 hjerter som ble doblet, 300 i bet etter klølverutspill og det fine motspillet som forfremmer syds trumf dame. Det ga et 12 IMP bidrag til vinnerlaget på sin vei mot en overbevisende triumf.

Det er såklart et bra resultat å bli nr. 2 i åpen klasse hvor det deltok 212 lag, men det skjedde med en liten bismak etter å ha blitt så filleristet i finalen.

Gold Coast Congress var likevel som vanlig en svært hyggelig opplevelse. Det er en av mine favoritt-turneringer og kan anbefales varmt.

I parturneringene de første dagene deltok over 800 par! I lag var det mange forskjellige klasser, og det deltok totalt imponerende 484 lag.

Hvert år har jeg truffet noen nordmenn på denne festivalen, men ikke i år selv om det var en del tilreisende fra USA, Asia og Europa.

Kanskje det kommer noen nordmenn igjen neste år? Det er vel ingen dum tanke å kombinere en av de best organiserte bridgefestivalene i verden med Australia-ferie i februar, kanskje med en svipptur innom New Zealand for å besøke den eneste norske bridgespilleren der?

Kanskje vi sees?

NORSK-SVENSK (engelsk) SEIER I LONDON

THOR ERIK HOFTANISKA vant ACOL INVITATIONALS sammen med GUNNAR HALLBERG.

Begge bor i England, men Thor Erik er som mange vet norsk, og Gunnar er opprinnelig fra Sverige.

De vant foran en rekke etablerte stjerner, bl.a. danske Dennis Bilde på 2.plass sammen med velkjente Zia.

Alle resultater og spill osv. finner du her. 

Thor Erik fortalte meg et spill fra kvalifiseringen hvor han likte hva Hallberg fant på da han satt med dette.


Meldingene gikk slik med Hoffa nord og Hallberg syd:


Syd skulle spille ut. Forslag?

Hallberg la hjerter konge i disken! Og for en blink det var!


Hjerter konge tok første stikk. Hjerter 9 i andre stikk gikk til knekten og dukk fra nord. Da hadde N/S grepet på det. Spillefører kan kanskje få fatt i åtte stikk ved å sette opp tre sparstikk, men da han ikke gjorde det og syd på et tidspunkt fikk komme inn og spille hjerter gjennom fikk nord tre stikk i fargen med sine gjenværende A-8-x over vests 10-x. Idet røyken hadde lagt seg var kontakten gått hele tre bet, og +300 ga 100% score til vinnerparet.

Snart halvspilt i mix-EM

Mix-EM for nasjonslag spilles for første gang i et slikt format (nasjonslag), hvor de beste nasjonene fra Europa kvalifiserer seg til VM på samme måte som i Åpen klasse (Bermuda Bowl), dameklassen (Venice Cup) og veteranklassen (Seniors Bowl). Som de fleste sikkert husker kvalifiserte Norge seg i alle klassene for VM i Wuhan, Kina senere i år.

Nå er det mix-laget med Marianne Harding, Christian Bakke, Odin Svendsen, Maja Rom Anjer, Finn Brandsnes og Stine Holmøy som i Lisboa kjemper om også å kvalle til VM. Laget er etter min mening sterkt nok til å kjempe om en medalje også, men hovedmålet er vel VM-billetter.

De åtte beste nasjonene av 30 deltakerland får æren av å representere sitt land og Europa i mix-VM.

Selv har jeg vært opptatt med spilling i Australia hele forrige uke og nesten ikke fått følge med i starten av mesterskapet i Portugal. Men jeg noterte meg en god norsk start, og at Norge ledet etter tre kamper. Videre lå de på topp-8 til og med runde 10. Søndag ble det to tap og to seiere, og vårt lag ligger som nr. 12 etter 13 kamper.

Du finner alt om mesterskapet på mesterskapssiden, her.

Utover denne uken til mesterskapet er ferdig på torsdag vil det bli rapporter her i bloggen.

Søndag sved nok tapet mot Skottland en del (kun 2,44VP til Norge). Her er et av spillenes som gikk galt i den kampen, kanskje litt tilfeldig.

  

Med vest som giver og ingen i sonen er det naturlig å havne i 4 hjerter som N/S. Det norske laget fikk den kontrakten på nords hånd etter 1 grand fra syd og overføringsmelding fra syd. Tilfeldigvis var det denne gangen en ulempe fordi øst har et naturlig ruterutspill (damen), og det setter veldig press på spillefører. Kontrakten kan kanskje vinnes likevel, men da må det tippes hvor spar konge sitter. Spilles kløver til esset i andre stikk og spar dame som får løpe går det bra, Spillefører blir kvitt nok tapere til vinne utgangen. Men det kan like godt være riktig å spille spar ess og spar knekt og kaste en taper. Hvis øst har spar konge fungerer den planen glimrende.Men da vinner vest for spar konge og kan ta ett ruterstikk, deretter vil det med denne trumfsitsen bli to hjertertapere også, normalt. Det norske spilleføreren gikk en bet, -50.

Skottene fikk utgangen (4 hjerter) på syds hånd, og da - tilfeldigvis - hadde vest et nokså naturlig kløverutspill (knekten). Da hadde spillefører mye bedre tid og fikk satt opp sparen til avkast for minortapere mens han ennå hadde ruter ess (og en kløverstopper) i behold. Omtrent halve salens N/S-par vant 4 hjerter, den andre halvparten gikk bet. Siden Skottland vant den (+420) ble det 10 IMP minus for det norske laget.

Men det var altså den eneste kampen Norge har tapt stort så lang, og vårt lags posisjon er bra med tanke på å kjempe om en topp-8 plassering, og det lenge nok igjen til at de kan kjempe seg opp i medlajekampen også.

 

 

 

Australia: over 800 par på startstreken!

Gold Coast Congress startet lørdag morgen med parturerningen (Booby Richman Pairs), og den regnes som det viktigste australske parmesterskapet.

Min New Zealandske makker Michael Ware og jeg vant denne turneringen en gang, for noen år siden, men det er et nåløye bare å komme seg til finalen for 28 par av to-tre hundre par. Det er kun to sesjoner kvalik, så en tåler ikke mange feilskjer før man ender med mindre enn de 56-57 prosentene man må ha for å komme til A-finalen. Og det gikk galt for oss denne gangen etter en bra 1.sesjon, men en trist avslutning av kvaliken. Det spilles imidlertid fortsatt for alle de som ikke kjemper om gull, og tirsdag starter hovedturneringen for lag.

Gold Coast Congress er veldig populær. På startstreken i parturneringen(e) lørdag var det over 800 par! De er fordelt i forskjellige puljer, senior, intermediate, novice osv. I OPEN startet litt over 200 par.

Alt var ikke helt trist i går. Her et spill hvor det ble en gladscore med litt hjelp av motparten:

 

Det endte i en hardmeldt 3NT spilt av nord. Det ser for spillefører ut som om kløveren må sitte 3-3 og spar ess foran kongen. Hjerter dame i utspill ble lasjert. Den andre hjerteren ble vunnet, så kløver knekt som vest stakk. Da han skiftet til spar knekt ble det enkelt. Kongen vant stikket før tre sparstikk ble godspilt i tide, totalt 3+2+2+2=9 stikk.

Med den starten kan det antagelig bli bet om ikke vest skifter til spar. Men ifølge GIB (dataanalyse) skal 3NT kunne vinnes (med åpne kort). Det problemet kan du kanskje pusle litt med selv.

Sparen må utnyttes.

Men hvordan få til det om ikke vest spiller spar? For det er da vel for dårlig med overganger for å få spilt spar mot hånden nok ganger? 

Jeg tror løsningen som opplagt må sees som en double dummy-løsning, altså at man ser alle kortene, er å vinne hjerterutspillet med det samme og på et tidlig tidspunkt ta den andre hjerterhonnøren før ruter konge og ess spilles! Og det virker jo temmelig unaturlig. Inne på ruter ess spilles spar. Uansett hva vest gjør nå ordner det seg vel, vest blir innspilt og må hjelpe med sparspilling eller spille kløver til saks.

Jeg har ikke brukt så mye tid på denne analysen så det garanteres ikke at det er riktig, men GIB har alltid rett! Så det skal være mulig å vinne ni stikk for egen maskin, uansett motspill. Så hvis du er interessert i sånne analysestudier så kan du jo bruke litt tid på det.

Pluss 400 for 3NT med 9 var verd et sterkt tall, 96%, kun slått av noen grusomme betespill i kontrakter Ø/V, bl.a. en som forsøkte seg i 3NT den veien, men gikk 800 ned...

SIV THORESEN ble historisk

Lag Thoresen tok seieren i 1.divisjon. Det betyr at Siv Thoresen ble den første kvinnelige seriemester i Norge.

Dette er ikke overraskende, Siv har nok vært den beste norske spilleren kvinneklassen i en årekke og hun har også leverte en rekke topp resultater i åpen klasse. I seriemesterskapet har hun fra før to sølvmedaljer og to bronse!


Endelig seriemester, en tittel Siv Thoresen har vært nær flere ganger

Lag Thoresen virket veldig solide den siste spillehelgen, og seiersmarginen ble stor, over 10 VP ned til nr. 2 selv om det ble tap for vinnerlaget i aller siste kamp.

Det jeg fikk med meg var god og solid spilling av seriemestrene, og det virket som de hadde god flyt også. Her er et par spill fra siste spilledag.


La oss si du sitter vest med dette og hører 1 grand (15-17) fra syd, Stayman fra nord, 2 spar fra syd og 3 grand fra nord.

Hva spiller du ut?


Resultatene for både 1 divisjon (12 lag) og tre andredivisjonspuljer viser at litt over en tredel av N/S-parene vant 3 grand med elleve eller tolv stikk.

Forsvaret har fem ruterstikk å hente, men vest må treffe ruter ut. Med hjerter ut og opp med damen fra nord ble det tolv stikk flere steder. Noen fikk tolv stikk etter ruter ut også, men det etter en klar feil av øst som ikke la kongen slik at syds dame vant første stikk.

Som du ser er 4 spar en mye bedre kontrakt, men det er ganske naturlig å komme i 3 grand slik det fleste har definert sitt system. Kun ett par i disse fire puljene meldte 4 spar, Ole Berset og Bjørn Olav Ekren. Siv Thoresen og Tolle Stabell var i 3 grand og noterte +690 etter hjerterutspill fra vest.

Her er et spill hvor det også er imponerende hvor mange som vant 4 spar, nesten halvparten av N/S parene. 

 
Det ser nokså naturlig ut med kløverutspill fra begge sider. Og det kom nesten overalt, men noen steder skiftet øst til ruter knekt i andre stikk. Da kunne utgangen vinnes ved å spille kun spar ess, så fire runder hjerter, den siste med avkast av den andre kløvertaperen. De tapte kun ett stikk i kløver og to i trumf.

Hvis forsvaret tar to kløverstikk må sparen spilles for kun en taper. Esset først er naturlig, og da blir det to startapere.

Ser du vinnervarianten med denne sitsen?

Enten må det spilles liten spar til tieren, damen og kongen, så senere finesse over spar knekt. Det går også bra om det spilles spar dame fra syd, men det er jo ganske hårreisende spilt om for eksempel vest har kongen singel.

Siv og Tolle satt i flyten og vant masse slike marginale utganger, +620 i dette spillet.

Småspillenes betydning (2)

Du kunne forleden lese om viktigheten av å spille godt også i småspillene, også i lagkamp. Det var et spill fra 1.divisjon. Her er et spill til som viser hvordan en 5-6 IMP'er kan vinnes, eller tapes. Dette er en fin motspillsprøve du kan forsøke deg på, et spill sakset fra velkomstbulletinen til Gold Coast Congress i Australia.

Liam Milne fra New Zealand (bor i Australia nå) er i tillegg til at han er en toppspiller (klar for Australias lag til Bermuda Bowl i år) en meget lovende, ung bridgeskribent. Han skriver blant annet av og til på web-siden bridgewinners.com og i diverse bulletiner på bridgefestivaler.

Liam Milne leverer bridgestoff som verd å lese!

Her skal du få (med tillatelse) en sakset (oversatt) artikkel skrevet av Milne, fra velkomstbulletinen forut for Gold Coast Congress i Australia som starter i helgen.

Motspill er en av de vanskeligste delene av bridge. I bulletinene neste uke vil Liam gi neon instruktive eksempler, forhåpentligvis hver dag.

Han forsikrer om at det ikke vil bli superkompliserte ting som å kunne forutse spilleførers skvis osv, og dermed bryte forbindelsen og slikt, men heller logiske tankerekker som gjør at man kan finne fordelingen og hvor honnørene sitter slik at det riktige trekket kan gjøres i det kritiske øyeblikket. Liam: Forsøk å tenke godt gjennom problemet før du titter på løsningen!.

//

Du sitter altså øst.

Din makker spiller ut en liten spar mot 3 spar og en litt overraskende blindemann kommer ned. Du ville kanskje ikke selv sagt 3 spar med dobbelton, men det er ikke ditt problem.

Spillefører tar for spar ess og spiller liten kløver, liten fra deg og kongen fra syd. Så tar han to store spar (makker følger med småkort) og sender hjerter knekt rundt til din dame. På dette tidspunkt ser det ikke ut til å haste med å spille kløver, så du fortsetter med hjerter som går til tieren, kongen fra makker og esset. Så hjerter til nieren hos syd før han frir seg med liten kløver, makker følger med knekten.

Hva vet du?

Spillefører har vist KQJ - femte i spar fra start. Han hadde trolig kun tre hjerter (J-10-9) fra start, noe som bekreftes av makkers fordelingskast samt at syd ikke meldte 2 hjerter i stedet for 2 spar da han inviterte til utgang. Syd kan nok ikke ha K-Q-x i kløver, da ville han helt sikkert på et tidspunkt ha spilt den andre runden kløver fra nord.

Altså har syd tre ruter.

Han har vist 10 HP allerede, og om han har ruter knekt får vi kun ett stikk i ruter. Han må for at vi skal ha en sjanse ha tre små ruter, eller tieren tredje. Da kan vi få to stikk i den fargen, og beten. Og han vil i så fall få to rutertapere om vi ikke rører ruteren. Din makker kan jo nå bare fortsette med kløver, «no problem», ikke sant?

Det sitter nesten helt sikkert omtrent slik:

Problemet er at om du lar makkeren din beholde for kløver knekt kan det gå galt.

En må alltid huske på at selv om det ser så soleklart ut for deg kan det hende makker ikke vet akkurat det samme. Han vet nemlig i dette spillet ikke minorfordelingen på samme måte som du gjør det!

Hvis kløveren sitter 3-3 mellom øst og syd vil en tredje runde kløver fra vest være feil motspill, det setter opp nords fjerde kløver for et ruteravkast, og vi får ikke ruterstikk (da har syd 5-3-2-3). I så fall er ruterskift fra vest riktig. Og skifter han til ruter - som altså kan være riktig fra hans synspunkt - slipper spillefører ruteren mot håndens tier og taper kun ett stikk i fargen, ni stikk totalt.

Du vet at fordelingen ikke er slik, og da må du ta ansvar. Stikk over makkers kløver knekt og spill en kløver til, for det er du som vet at det er riktig motspill!

Etter det motspillet må spillefører tape to stikk i ruter – en bet.

Huskeregel: Hvis du vet hva som er riktig motspill, ta ansvar (om du kan) og spill det motspillet! Hvis du lar makker være inne i gjetteposisjoner ofte nok vil han noen ganger gjette feil. //

Hvis du ønsker å følge Liam sine artikler i bulletinene fra Gold Coast Congress i neste uke så finner du dem her (under bulletins).

GOLD COAST neste!

På den siden av jordkloden jeg holder meg er det dags for GOLD COAST CONGRESS, etter min mening en av de fineste bridgefestivalene. Den spilles i Broadbeach, en liten turist/badeby i nærheten av Surfers Paradise (turneringen ble bare kalt Surfers før) litt sør for Brisbane.

Det starter med parturnering lørdag, og fra tirsdag spilles det som regnes for hovedmesterskapet, lagturneringen. Festivalen pågår i en uke.

Det har hvert år deltatt noen nordmenn uten at jeg i skrivende stund vet om det er tilfellet i år.

Mesterskapssiden for Gold Coast Congress finner du her.

 

LAGKAMP - småspillenes betydning

Det er en vanlig oppfatning at lagkamp (IMP) er det de store spillene, utganger og slemmer som teller.

Vel, det er riktig at de teller mer, og mye mer relativt sett i forhold til parturnering hvor alle spill teller akkurat likt. Det er imidlertid veldig mange IMP å hente på småspillene også lagkamp.

Hvis du går gjennom noen lagkamplister fra et mesterskap så vil du finne at de stekeste lagene henter veldig mange 5-6 imp’ere på småspill, og noen fine 3 imp’ere fordi de får fatt i en ekstra sonebet og slike ting. Og disse impene blir til sammen verdifulle, de kan være nettopp det som skiller!

Fra 1.divisjon skal jeg ta med et søtt lite spill som ikke ga noen som helst dramatikk ved de fleste bordene.


N/S har en sparkontrakt, og Ø/V kan vel vinne et par hjerter. På listen over scorene på dette spillet fra 1. og 2.divisjon samlet var det noen få hjerterkontrakter, de fleste 3 hjerter med en bet, noen svært få scorer Ø/V for vunnede hjerterkontrakter, men ellers var det sparkontakter N/S over alt.

Vanligvis gikk meldingene 1R (syd), 1S (N) og 2S fra syd som avsluttet meldingene.

Det ser ut som det er åtte eller ni greie stikk i sparkontrakt med en taper i trumf hvis ikke spillefører finner på noe «fancy» i den fargen, en taper i hjerter og en i kløver, og så et valg i ruter som kan gi to tapere om det bommes, likevel åtte stikk.

Det er nesten vanskelig å se hvordan det skal kunne bli bet i 2 spar, men der Christer Kristoffersen og Erik Berg (lag Hauge) satt vest og øst fant de et søtt motspill mot nords 2 spar.

Berg spilte ut hjerter dame som han fikk for. I andre stikk skiftet han til ruter 9 (!) som satte spillefører på prøve med en gang i den fargen. Det var en fifty-fifty variant, og det begynte å bli litt press på spillefører da han ba om kongen. Kristoffersen stakk med esset og spilte ruter tilbake til øst sin dame. Derfra kom nå kløver til esset og nok en ruter fra vest idet forsvaret allerede hadde tatt fire stikk.

Se på sparkombinasjonen. Det kommer altså ruter fra vest, en farge verken nord eller øst har, men syd har ruter. Spillefører er sjanseløs! Trumfer han lavt eller med tieren trumfer øst over og vil senere få betestikket for spar konge. Hvis spillefører trumfer med esset kaster øst et kort, for eksempel en hjerter. Med K-J-9 i spar har da øst sikret seg to stikk i trumf mot spilleførers 10-4-3 på hånden og Q-8-5-2 på bordet - en liten «tryllebet»!

Da Sælensminde-Hauge spilte 2 spar med åtte stikk ved det andre bordet ga dette 5 IMP til lag Hauge.

OPPRYKK og nedrykk

I går ble lagene som må ta den tunge veien ned i 2.divisjon nevnt her i bloggen. De blir erstattet med vinnerne i de tre 2.divisjonspuljene som ble ferdigspilt i helgen.

Opprykk til toppserien i neste seong blir det for:

NORD TRØNDELAG 2 med Håkon Kippe, Kristoffer Hegge, Sverre Johan Aal og Petter Aulid Eide

OSLO 3 med Jon Egil Furunes, Jan Mikkelsen, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Tom Johansen og Lasse Aaseng

LOFOTEN og VESTERÅLEN 1 med Gunnar Harr, Peter Marstrander, Kristian B. Ellingsen, Stig Arne Iversen, Ståle Digre og Olav Ellingsen

Vi gratulerer!

Her er et spesielt spill fra divisjonshelgen.


Av alle N/S-parene i de to toppdivisjonene spilte alle unntatt ett par hjerterkontrakt. Aaseng- Johansen fant imidlertid frem til slemmen som var lett å vinne, 6 ruter på 5-3 tilpasning heller enn å spille med ni trumf på 7-2 tilpasning i en majorfarge!

For å være helt ærlig er det vel ikke så galt å spille hjerterkontrakt, og 6 hjerter har gode sjanse: enten 2-2 i trumf, eller damen singel. Siden hjerteren satt 3-1 måtte det tas direkte finesse mot K-J, og det er neppe beste variant.

Kun ett par var i hjerterslem og gikk bet, de andre - med ett unntak - stoppet i utgang. Aaseng-Johansen var altså i 6 ruter, og der kunne hjerterfargen godspilles med en stjeling, +920!

OSLO 1 (Thoresen) vant 1.divisjon!

I andre halvrunde av den nest siste kampen tok Oslo 1 (Thoresen) kommandoen og slo Telemark 1 som var hovedutfordrer i gullkampen. Etter å ha vunnet den kampen hadde oslolaget full kontroll og vant med over 10 VP, selv om det ble tap for dem i siste kamp mot Vest Agder som ble sist! Dette viser for øvrig hvor jevn 1.divisjon er, lagene som rykker ned er alltid gode nok til at de kan slå hvem som helst i enkeltkamper.

Midt-Trøndelag 1 avsluttet meget sterkt, og til slutt kom de seg forbi Telemark 1 og sølvet gikk til Trøndelag. De slo nettopp Telemark i siste kamp og Telemark fikk dermed bronse. Et par spill fra den kommer nederst.

Ned i andredivisjon går:

Rogaland 2, Sør-Trøndelag 1 og Vest-Agder 1.

Hele resultatlisten, butler og spillstensiler osv. finner du her.

På laget som ble seriemestre spilte Siv Thorsen, Jo Arne Ovesen, Tolle Stabell og Sam Inge Høyland.

I den intense sølvkampen i runde 11 kom et par store svingspill i favør av trønderne mot slutten av kampen

Her var det naturlig å være i 3NT, og Livgård ble spillefører etter en naturlig 3NT over makkerens åpning.

Syd spilte ut hjerter, og vest vant første stikk for åtteren. Livgård tok to store ruter og avblokkerte ruter 10 i andre runde. Nieren kom fra syd, og det så ganske ut som om det satt akkurat som det faktisk gjorde. Og sitter ruteren 3-3 så sitter den 3-3 senere også.

Så spillefører stoppet ruterspillet og spilte tre runder kløver, nord vant med damen. Derfra kom hjerter som ble sluppet til syds konge, mer hjerter gikk til esset.

Den trettende kløveren ble innkassert idet det så slik ut:


Nå blir det ni stikk om ikke øst spiller ruter og setter opp tre stikk til nord. Nord så dette og hadde et lite håp om at syde kunne hatt spar knekt, så i diagramsituasjonen kastet han spar konge idet kløver 7 ble innkassert! Hvis ikke han gjør det kan spillefører vinne ved å spille spar, og nord må avslutte med ruter fra J-5 til vests saks, Q-8!

Nå var spillefører safe siden han hadde Q-J i spar og det ble +600 til Midt-Trøndelag.

Ved det andre bordet ble 3NT spilt av vest, og Tøndel (nord) spilte ut spar ess fulgt av liten spar i andre stikk for å beholde overgang fra syd til nords hånd (den tredje sparen). Det var en viss mulighet for å vinne 3NT likevel med et lignende innspill som skjedde ved det andre bordet, nord kan mot slutten bli innspilt på kløver dame for å spille til ruter Q-8. Men spillefører avblokkerte ikke ruter 10, og det kan jo være riktig spill om ruter knekt hadde sittet dobbel. Men der ble det en bet, og 12 IMP til sølvlaget.

Det ble 14 IMP til i dette spillet:


Begge lag var i 6 hjerter spilt av nord, en glimrende kontrakt.

Tøndel vant første stikk for kløver dame (vest la nieren) og gikk på trumfen. Hvis den sitter 3-2 er det bare å «claime», det er elleve toppstikk pluss en stjeling på den ene siden.

Da trumfen satt 4-1 var det litt mer arbeid.

Midt-Trøndelags spillefører stoppet uttrumfingen og spilte spar konge, spar til esset og stjal spar 10 lavt. Så hjerter dame, ruter til esset og ut med trumfen med nords siste hjerter – tolv stikk.

Ved det andre bordet må en antagelig litt sliten (!) spillefører ha oversett den relativt enkle måten å vinnen tolv stikk på og valgte en annen plan som ikke fungerte; tre store ruter etter to runder trumf, og det ble etter hvert litt skjæring med en bet som resultat - 14 IMP til Midt-Trøndelag.

Disse to spillene var gode bidrag for Midt-Trøndelag i deres kamp for å vinne sølvet!