Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Systemseier

Det norske damelaget hadde en solid dag med drøyt 40 vinnerpoeng på tre kamper mot henholdsvis Finland, Hellas og Nederland. De er nå oppe på åttendeplass, knapt seks poeng bak syvendeplassen som etter alt å dømme gir VM-billett. Vi skal se på et spill fra kampen mot Hellas der Gunn Tove Vist og Torild Heskje sørget for et av mange vinstspill ved å stoppe i tide.
Hvordan ville du og makker meldt disse to hendene, og hva ville sluttkontrakten blitt?
Gunn Tove og Torild spiller med overføringssvar etter åpning 1 kløver, en konvensjon som etter hvert har blitt ganske populær. Dette systemet går blant annet ut på at man melder 1 ruter for å vise hjerter og 1 hjerter for å vise spar. En av de viktigste fordelene er at man får litt mer melderom og faktisk kan finne ut om tilpass allerede på 1-trinnet.
I det aktuelle spillet åpnet Gunn Tove i øst med 1 kløver i fjerde hånd. Torild svarte 1 ruter, som altså viser hjerter. Gunn Toves gjenmelding var et hopp til 2 hjerter. Dette er en meget presist definert melding som viser 4-korts hjerterstøtte og helt minimum (11-12 hp). Når makker hadde begrenset hånda si såpass så Torild ingen grunn til å invitere til utgang selv om hun satt med 11 hp selv.
Hele spillet så slik ut:
 
Der meldingsforløpet innledes med 1 kløver – 1 hjerter – 2 hjerter er det kanskje vanskelig for vest ikke å legge inn en invitt? Vest har ikke all verdens, men mot en makshånd hos makker kan det kanskje stå utgang på en god dag.
Dette spørsmålet trengte ikke Torild ta stilling til siden makkeren hadde fått begrenset hånda si så presist.
Når vi ser øst og vests hender mot hverandre ser det ut til at det er vanskelig å komme unna to kløvertapere og en taper i hver av rødfargene. Hvis sparfinessen ryker kan det faktisk være beit allerede på 3-trinnet. Så disse kortene ønsker man ikke være i utgang med.
Gunn Tove spilte bra og fikk ni stikk i 2 hjerter. Grekerne på det andre bordet meldte seg helt opp i 4 hjerter og gikk hele fire beit da trumfen satt 4-1 og det ble spilt litt uforsiktig. 140+200 inn ga 8 IMP til Norge.
Overføringa skal få mye av æren for dette vinstspillet. Kun to av de 22 dameparene som satt med disse kortene klarte å stoppe såpass lavt at de fikk score inn. En aldri så liten systemseier til våre damer altså.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.